ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

BAYAT EKMEK İLE TEMİZ SU ÜRETİLECEK

2 min read

ABD’de Saint Vincent College’da yapılan çığır açıcı bir araştırma, bayat ekmekten üretilen elektrotların suyun tuzdan arındırılmasına nasıl yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Mühendislik alanında yardımcı doçent olan Dr. Adam Wood’un öncülüğünde yürütülen çalışma, düşük tuzluluk oranına sahip suyun saflaştırılmasını daha erişilebilir ve düşük maliyetli hale getirebilecek yeni bir yöntem sunuyor.

Dr. Wood ve ekibi, bayat ekmekten karbon elektrotlar üreterek, bunları bir güç kaynağıyla şarj ediyor ve suyun içindeki tuz ve diğer mineralleri ayrıştırıyor. Bu yenilikçi yöntem, gelecekte içme suyunun arıtılmasında devrim yaratabilecek potansiyele sahip. Araştırmada, mühendislik yüksek lisans öğrencileri David Bujdos ve Zachary Kuzel de görev aldı.

Geçtiğimiz yıl, Dr. Wood’un araştırması ABD Ulusal Bilim Vakfı’ndan 200.000 dolarlık bir hibe aldı. Çalışmanın bulguları, bilim dünyasının saygın yayınlarından Royal Society Open Science dergisinde yayımlandı. Wood, “Çalışmamızın yayımlanması kariyerimin en büyük başarılarından biri. Bu, öğrencilerim David ve Zachary’nin katkıları olmadan mümkün olamazdı” dedi.

1660’lardan beri faaliyet gösteren ve dünyanın en eski bilim akademisi olan Royal Society, bu tür yenilikçi araştırmaları destekleyen önemli kuruluşlardan biri. Dr. Wood’un çalışması ayrıca TechXplore, Popular Mechanics ve New Scientist gibi prestijli bilim ve teknoloji platformlarında da yer buldu.

Bilim insanları, bu tür düşük maliyetli ve sürdürülebilir yöntemlerin, gelecekte su kıtlığı yaşayan bölgeler için umut vadettiğini belirtiyor. Bayat ekmekten su arıtımına uzanan bu yaratıcı çözüm, atık malzemelerin nasıl değerli hale getirilebileceğini bir kez daha kanıtlıyor.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir