ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

İNCİR BAHÇESİNE JEOTERMAL Mİ OLUR?

3 min read

Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi’nde, Kocaer Enerji A.Ş.’nin açmak istediği üç jeotermal sondaj kuyusunun tamamı incir bahçelerinin tam ortasında planlanıyor. Jeotermal proje alanının, tamamen tarım arazisi olarak işlenmiş ve incir ağaçlarıyla kaplı olması halkın tepkisiyle karşılaşıyor.Peki jeotermal santrali projesi gerçekleşirse neler olabilir? Bölgede incir tarımı daha önce jeotermal enerji yüzünden hangi olumsuzlukları yaşamıştı?

Kocaer Enerji, sondajların çevreye zarar vermeyeceği yönünde taahhütte bulunsa da, Aydın bölgesinde jeotermal faaliyetlerin incir ve zeytin ağaçlarına verdiği zararlarla ilgili sayısız örnek mevcut. Şirket, sondaj çalışmalarının “kimyasal atık bırakmayan” tesisler olarak değerlendirildiğini öne sürerek, tarım üzerindeki olumsuz etkileri en aza indireceğini savunuyor. Ancak, bu savunmalar bölgedeki çiftçiler için ikna edici görünmüyor.

BÖLGEYE ZARAR VERİYOR

Aydın, özellikle Germencik çevresinde yaşanan jeotermal facialarıyla defalarca gündeme geldi. En çarpıcı örneklerden biri, Mursallar köyünde patlayan bir JES borusundan yayılan sıcak akışkanın 10 dönümlük zeytin ve incir bahçesini kavurmasıydı. Çiftçilere “Kuruyan ağaçların yerine fidan dikeriz” teklifi yapılmış, ancak bu teklif köylülerde büyük tepkiye yol açmıştı. Bunun üzerine köylüler, zararlarının karşılanması için şirket hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

ZEYTİN AĞAÇLARI KURUDU

Bir diğer skandal ise Germencik Alangüllü’deki zeytinliklerde yaşandı. İki farklı JES tesisinin bulunduğu bölgede 500’e yakın zeytin ağacı kurudu. Bilirkişi raporları, ağaçların jeotermal faaliyetler nedeniyle zarar gördüğünü ortaya koymuştu. Aynı bölgede, incir bahçeleri arasında kilometrelerce uzunluğunda ve 2 metre derinliğinde çatlaklar oluşmuş, artezyen kuyularından sıcak su akmaya başlamıştı.

SULAR DA ZEHİRLENMİŞTİ

2010 yılında yapılan araştırmalarda ise bölgedeki artezyen sularında yüksek oranda bor, nitrat, nitrit ve amonyak tespit edilmişti. Özellikle Alangüllü’de, iki JES işletmesinin bulunduğu alanda nitrit ve nitrat oranlarının zirve yaptığı belirlenmişti.

“ÜLKEYE KÖTÜLÜK”

Tüm bu yaşananlar, Aydın gibi incir ve zeytin bakımından zengin bir bölgede jeotermal santrali kurulmasının ne kadar riskli ve yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Enerjiye ihtiyaç olduğunu ama yanlış yere yapıldığında yenilenebilir enerjilerden biri olan jeotermalin bile zararlı hale geldiğine dikkat çeken uzmanlar ve çevreciler; “Aydın zengin ve verimli topraklara sahip bir tarım merkezi. Halkın temel gıdalarının bir çoğu burada yetişiyor. Özellikle incir önemli bir ürün burada. İncir bahçesinin ortasına jeotermal kurmak ülkeye büyük kötülüktür” diyerek projeden vazgeçilmesini istiyor.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir