KONUT YAPACAK BAŞKA YER Mİ KALMADI?
3 min read
Adıyaman’da depreminin ardından evsiz kalan depremzedelere konut yapılması gerekçesiyle, binlerce ağacın kesilmesi tartışma yarattı. Onca müsait yer varken, ormanlık alana deprem konutları yapılmasına karşı çıkan köylüler, alternatif alanların değerlendirilmesini talep ediyor.
Geçen yıl meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından onbinlerce kişi evsiz kalmıştı. Depremden sonra harekete geçen hükümet, depremzedelere yeni konutlar yapılacağını belirtti ancak bugüne kadar yaraların tamamı sarılamadı.
Deprem konutlarını söz verdiği şekilde tamamlayamayan iktidar, sadece bununla değil, yaptığı konutlardaki yer seçimiyle de sık sık eleştiriliyor. Bunun son örneği, felakette büyük hasar gören Adıyaman’da yaşanıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, onca yer varken, Adıyaman’a bağlı Koçali, Mustafabeyli (Çeper), Bağlıca (Buwuko) köyleri yakınındaki, bölgenin tek ormanı olan Yeşiltepe (Gazi Kale) ormanlık bölgesinde deprem konutları yapma kararı aldı. Kararın ardından harekete geçen yetkililer, ormanda binlerce ağaç kesti.
Nefes aldıkları tek yer alan ormanlarının konut için yok edilmesine tepki gösteren köylüler, ağaç kesimlerine tepki gösterdi. Ağaç katliamı, tepkiler üzerine durduruldu. Ancak tehlike hala geçmiş değil. Diken üstünde olduklarını söyleyen bölge halkı, ormanlarının yok edilmesini istemediklerine vurgu yaparak, çevrede ormanlık olmayan arazilerin de olduğunu, oralara da ev yapılabileceğine dikkat çekti.
KONU TBMM’YE DE TAŞINDI
Yaşanan garabet, DEM Parti Milletvekili İstanbul Milletvekili Celal Fırat tarafından TBMM’ye de taşındı. Celal Fırat, Adıyaman’ın Yeşiltepe (Gazi Kale) ormanlık bölgesinde deprem konutları yapmak için binlerce ağacın kesilmesi hakkında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplandırması istemiyle Meclis Genel Kurulu’na soru önergesi verdi.
Celal Fırat, soru önergesinde şunları ifade etti:
“Deprem bölgesindeki sorunlar katlanarak devam etmektedir. 6 Şubat depremlerinden dolayı şehirlerimiz halen enkaz yığını halindedir. Malatya’da, Adıyaman’da, Maraş’ta, Hatay’da halen yıkılmamış binalar toz toprak içindedir. Çadırlarda ve konteynerlerde yaşam mücadelesi veren insanlar, depremin üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen barınma sorunu yaşamaktadır. Vaat edilen konutların çoğu halen yapılmamış durumdadır. Bazı illerde bariz ayrımcılık uygulamaları devam ederken, deprem konut alanı seçimlerinde orman alanları talan edilmek istenmektedir.
Mart 2024 verilerine göre Adıyaman’da ihtiyaç duyulan deprem konut sayısı 64.811 iken bunun sadece 6001 yapılmış durumdadır. Örneğin, Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı kasabasının, Bulam, Balıkburnu ve Kurudere’de yapılması gereken 300’e yakın ev için hiçbir çalışma yapılmamıştır.
Diğer taraftan, iktidar konut yapımı için akıl almaz yollara başvurmaktan geri durmamaktadır. Bunun son örneği ise Adıyaman’ın Yeşiltepe (Gazi Kale) ormanlık bölgesinde deprem konutları yapmak için binlerce ağaç kesilmesi ile yaşanmıştır. Aynı tehlike çevrede bulunan Koçali, Mustafabeyli (Çeper), Bağlıca (Buwuko) köylülerinin ormanlık alanları içinde söz konusudur. Yöre halkı deprem konutlarına alan açmak için ağaçların kesilmesine karşı çıkarken, neden başka bir alan bulunamadığını sorgulamaktadır.”
Milletvekili Celal Fırat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları sordu:
– Adıyaman Yeşiltepe’de (Gazi Kale) deprem konutu yapmak için ormanlık bölgesinden başka alan yok mudur?
– Adıyaman’ın Koçali, Mustafabeyli (Çeper), Bağlıca (Buwuko) köylerinin ormanlık alanlarında deprem konutu yapmak için ağaç kesiminden vazgeçilecek midir?
– Çevre ve doğa felaketine sebep olacak, hayvanların otlak alanları neden tercih edilmektedir?