ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

MADENCİLERE ŞİMDİ DE LİSANSSIZ ENERJİ ÜRETEBİLME KIYAĞI

2 min read

Orman Kanununun 16’ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Orman alanlarındaki madencilik tesislerinde lisanssız enerji yatırımı yapılmasının önü açıldı.

Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Kanununun 16’ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmeliğe göre madencilik faaliyeti gerçekleştirilen orman alanlarında, maden işletme, maden tesis ve altyapı tesislerinin enerji ihtiyaçları için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji tesisleri kurulabilecek.

Bu yatırımlar için madenlerin ruhsat alanı içinde ve bitişiğinde yapılması için uygun alan bulunmadığı durumda ise Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün uygun görüş yazısına istinaden ruhsat alanı dışında yatırım izin verilebilecek.

Bununla birlikte verimli orman alanlarında ise lisanssız enerji üretim tesisi yatırımlarına izin verilmeyecek.

Orman Kanunun 16’ıncı maddesi orman alanlarında yapılacak maden yatırımlarına yönelik çerçeveyi belirliyor.

Geçtiğimiz yıl yayımlanan 7451 Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Maden Kanununda lisanssız enerji yatırımlarına yönelik değişiklik yapılmıştı.

Düzenleme ile Maden Kanununa, madencilik faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini karşılamak üzere kurulan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji üretim tesislerinin Altyapı Tesisi olarak kabul edileceğine yönelik hüküm eklenmişti.

ORMANLARA YENİ TEHDİT

Yönetmeliği değerlendiren uzmanlar, bunun ormanlar için yeni bir tehdit olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:

“Yönetmelik kapsamında orman alanlarındaki madencilik tesislerinde lisanssız enerji yatırımlarına izin verilmesi, dolaylı olarak ağaç kesimine neden olabilir. Bu, enerji üretim tesislerinin ve ilgili altyapının kurulması için ormanlık alanların tahrip edilmesiyle sonuçlanabilir. Enerji tesislerinin kurulması için fiziksel alan gerektiğinden, bu süreçte ağaçların kesilmesi ya da ormanların parçalanması muhtemeldir.

Ancak, yönetmelikte verimli orman alanlarında bu tür lisanssız enerji üretim tesislerine izin verilmeyeceği belirtiliyor. Bu durum, doğrudan verimli orman alanlarının korunmasını hedefliyor olsa da, enerji yatırımları için uygun alan bulunmadığında orman dışı alanlara geçiş yapılabileceği de yönetmelikte yer alıyor. Böyle bir durumda, “verimsiz” orman olarak nitelendirilen alanlarda dahi ağaç kesimi ve habitat bozulması kaçınılmaz olabilir.

Kısacası, yönetmeliğin uygulanmasına bağlı olarak ormanlık alanlarda ağaç kesimi olasıdır, ancak bu, belirlenen kurallar çerçevesinde kontrollü bir şekilde yapılmaya çalışılacaktır. Yine de bu tür yatırımların ekosistem üzerindeki uzun vadeli etkileri göz ardı edilmemelidir.”

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir