ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

SIFIR ENERJİLİ BİNALARLA DÜNYAYI KURTARABİLİRİZ

2 min read

Dünya Yeşil Bina Konseyi’nin (World GBC) araştırmalarına göre, küresel karbon emisyonlarının yüzde 39’u binalardan kaynaklanıyor. İklim değişikliğiyle mücadelede binalarda yapılacak iyileştirmeler kritik önem taşıyor. 

Dünya genelinde karbon emisyonları, iklim krizinin ana nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. World GBC’nin verilerine göre, binalardan kaynaklanan karbon emisyonlarının 2050 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor.

Uzmanlar, binalarda uygulanacak iyileştirmelerle karbon salınımının yüzde 70-90 oranında azaltılabileceğini belirtiyor. Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşabilmek için de bu dönüşümün hızlandırılması gerektiğine vurgu yapıyor.

KARBON AZALTIMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMI 

Binaların karbon ayak izini düşürmek için enerji kaynaklarının yenilenebilir olması gerekiyor. Özellikle güneş enerjisi gibi karbon içermeyen kaynaklardan enerji sağlamak, binaların karbon emisyonlarını minimize etmede önemli bir rol oynuyor. Çatılarda kullanılan fotovoltaik (PV) sistemler, bu dönüşümün ana unsurlarından biri.

 YÖNETMELİKLERLE SIFIR ENERJİLİ BİNA DÖNEMİNE GEÇİŞ 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı ve 1 Ocak 2023’te yürürlüğe giren yönetmelik, 5 bin m² üzeri binalarda yenilenebilir enerji kullanımını zorunlu hale getiriyor. Bu düzenlemeye göre:

– Enerji performans sınıfının en az ‘B’ olması gerekiyor.

– Kullanılan enerjinin en az yüzde 5’i güneş veya rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmalı.

 ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÜKSEK TEKNOLOJİLER ŞART 

İklimlendirme sistemleri, binaların karbon emisyonlarının yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu nedenle, enerji verimliliği yüksek teknolojilere geçiş büyük önem taşıyor. Isı pompaları veya birden fazla cihazın kullanıldığı VRF sistemlerinin enerjisinin güneşten sağlanması, binaların karbon ayak izini önemli ölçüde azaltıyor.

İklim değişikliği ile mücadelede binaların karbon emisyonlarını azaltmak artık bir zorunluluk. Gerek yönetmeliklerle gelen düzenlemeler, gerekse yenilenebilir enerji ve verimli teknolojilerin kullanımı, binaların karbon salınımını büyük ölçüde azaltarak sürdürülebilir bir geleceğe kapı aralıyor.

 

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir