ÇEVRECİ HABER

Türkiye'nin en çevreci gazetesi

ET ÜRÜNÜ ÜRETİM ANAYASASI VE KÖFTECİ YUSUF

3 min read

Ülkemizdeki kırmızı ve beyaz et ürünleri üreten kıymetli sektör mensuplarına sesleniyorum.

Milyon dolarlık yatırım veya özkaynakla sektörde çiğ pişirilmeye hazır döner, köfte, hazır ambalajlanmış pişmiş döner, köfte, tavuk nugget, tavuk köfte vs et ürünü üretip lokanta zincirlerinde, marketlere veya parekendicilere satan üretim firmaları ve fabrika sahipleri sizi bilgilendirip destek olmak istiyorum.

Öncelikle hepinize ülkemizde vergi verip insanlarımıza iş imkanı, hayvan üreticilerinin hayvanlarının etlerini satın alarak hauvancılığımıxa doğrudan destek vermenizide takdirle karşılamaktayım.

Çok iyi niyetle açtığınız işinizi büyük emek ve özverili çalışmayla büyüttüğünüzü hepimiz bilmekteyiz.

Ancak bilmeniz gereken ve işletmenizin duvarlarına asmanız sizlerin ve işletmenizin itibarını ve güvenirliğini kesinlikle her zaman sağlayacak
‘’ET SEKTÖRÜNÜN ANAYASASI’’ nı
Sizlere yazacağım

Lütfen, ön yargılardan, ben biliyorum zaten düşüncelerinden kendinizi arındırın. Yazdıklarım sizin, işletmenizin, çalışanlarınızın ve tüketicilerin yani ürünlerinizi yiyen size para kazandıran halkımızın mutlak yararınadır.

‘’Et Sektörü Çalışma Prensipleri Anayasası’’
1)-Et ürünü yapan imalathaneme, fabrikama ham madde kırmızı ve beyaz eti nereden temin ediyorum.
a. Ham madde temin ettiğim, firma, kişi, şirket veya aracı kimdir. Güvenilirmi dir?
b. Tedarikciler bu etleri nereden temin edip bizim firmamıza satıyor?
– Başkalarından mı alıp satıyor?
– ⁠Kendi çiftliginde ürettiği beslediği hayvanları mezbahada kestirip mi satıyor?
2)- Birinci maddedeki soruların cevabı bulunduktan sonra elenecek tedarikciler dışındaki güvenilir olanlardan etler temin edilir.

3)- Alım yapılan etler fabrika ma geldiğinde
. Etlerin görünümü normal mi? Yeşillenmiş mi, kararmış mı fiziki muayenesi yapılır.
. pH ları ölçülür.
. Mikrobiyolojik analizleri yapılır.
. Karkas etler hariç parça veya kırpıntı tabir edilen et alınmışsa bu etlerin hangi hayvan türüne, yani sığır, tavuk, at, domuz vs veya karışım etlermi olduğu laboratuvar testleriyle test edilmelidir.
Yoksa fabrikanıza dana eti diye domuz veya at eti veya karışımlarını bilmeden istdmeyerek hiç bir art niyetiniz olmadan aldatılmanız sonucunda almış olursunuz.

Bu tehlikeli grup parça ve kırpıntı et tabir edilen etler istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir.

Tavuk diye aldığınız kıyma tavuk kıymasımıdır?
Yoksa tavuk parçalama ve paketleme işletmelerinden tavuk but, tavuk göğüs ve kanat ayrıldıktan sonra geriye kalan tavuk kafesi denilen tavuk iskeletlerinden elde edilem mekanik tavuk kıymasımıdır?

Bu soruların cevabı işletmenizde muhakkak bilinmelidir.

4- Üretim Aşaması:
Fabrikanız veya üretim tesisinize istediğiniz ham madde eti aldıktan sonra.
. Parçalama ve üretim hattı, paketleme ve depolama ünitelerinin her aşamasında ürünlerin muhakkak gerekli mikrobiyolojik ve tür tayini analizleri yapılıp üretim tarihi oarti ve seri numarasıyla birlikte kayıt altında tutulmalıdır.

Fabrika Fiziki Kuralları ve Hijyen Şartları,
.Temizlik, sıcaklık, rutubet kayıtları kurallar uygulanarak günlük sabah akşam olmak üzere 2 kontrol yapılarak kayıt altına alınmalıdır.

Nakil Araçları,
temizlik kurallarına uyulmalı, frigofirik soğuk zincirin kopmaması için araç nakil kasalarındaki sıcaklık kayıtları takip edilip kayda geçilmelidir.

5)- Çalışanların tamamının ve kendinizin sağlık kontrolları periyodik olarak yapılmalıdır.
Bulaşıcı hastalık ve paraziter muayeneler yapılıp çalışan her personelin dosyasına konmalıdır.

Bu anlattıklarımın uygulanması sizlerin büyük emeklerle ortaya çıkarmayı başardığınız markanızın itibarının korunması, halkın güvenilir gıdaya ulaşmasınını sağlanması için uyulması gereken kurallardır.

Bu yazının amacım dürüst işletmecilerimize ve elbette tüketicinin güvenilir gıdaya ulaşmasına katkı sağlamaktır.

Bir daha ki yazımda gıda firmalarına yapılan sabotajlar hakkında bilgi vereceğim.

Sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmeniz dileklerimle

UZM.VET.HEK. DR. OSMAN İNAY

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir